top of page

- Történetünk -

táj.jpg

A Rustica Borműhely családi kézműves borászatként kezdte meg működését 2020-ban. Pincénk Szentendre belvárosában található, szőlőinket pedig Pilisborosjenőn és Ürömön műveljük. Jelenleg közel 3 hektáron gazdálkodunk 6 fajtával, ezek a következők: Chardonnay, Ezerfürtű, Irsai Olivér, Kékfrankos , Zweigelt és Merlot. A felszíni agyagos-meszes talaj jó savszerkezetű, kiváló, tartalmas borok készítésére ad lehetőséget.

Borműhelyünk nevét a város legkorábbi szőlészettel kapcsolatos emléke ihlette, melynek emlékeit a szentendrei Skanzen őrzi: a Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén feltárt Villa Rustica (a leszerelt római kori katona háza) romjai között nagy mennyiségű elszenesedett venyigemaradványt, megpörkölődött szőlőmagokat és két csaknem ép szőlőmetsző kést és számos szőlőművelő szerszám töredékét találták meg.

Jelenleg Szentendrét nem a borral kötik össze az emberek, és kevesen tudják, hogy Szentendre a XIX. században az ország egyik legnagyobb borvidékéhez tartozott. Egykoron híres volt az édes vörös aszú boráról, amelyet Európa „szentendrei vörös” néven ismert. Szentendre területén a rómaiak már az II.-IV. században termesztettek szőlőt, amelyről az említett Villa Rustica leletei is tanúskodnak.

Célunk, hogy Szentendre ismét felkerüljön Magyarország bortérképére.

A szőlőre és annak művelésére szeretettel gondolunk, valljuk, hogy a jó bor készítése a szőlőben kezdődik.

Mottónk: kézzel, lábbal...lélekkel...

 

“Ma bort iszom, holnap nem lesz.” 

 -   Szerb Antal  -

“Az élet olyan, mint egy üveg mámorító bor. Néhányan megelégednek azzal, hogy elolvassák a palackon lévő címkét. Mások meg is kóstolják, hogy mi van az üvegben.”

-  Anthony de Mello -

“Egy üveg bor több filozófiát tartalmaz, mint a világ összes könyve.”

-  Louis Pasteur  -

“Aki tudja, hogyan kell kóstolni, nem issza a bort, hanem felfedezi az ízvilágában rejlő titkokat.”

-  Salvador Dalí  -

* * * 
bottom of page